Terug
Terug
Terug
Terug
Terug
Terug
Terug
Terug
Terug
Terug
Terug
Terug
Terug
Terug
Terug
Terug
Terug
Terug
Terug
Terug

Heb jij net als Cindy last van prestatiedruk?

Prestatiedruk is de druk die mensen voelen om te presteren. Dit komt veel voor onder jongeren. Het kan leiden tot psychische klachten, zoals stress, slapeloosheid, depressieve gevoelens en burn-out. Veel jongeren die studeren ervaren prestatiedruk. Het afschaffen van de basisbeurs en het gevoel dat je al tijdens je studie aan je cv moet werken, zorgen voor die druk. Door social media heb je bovendien het gevoel dat iedereen het naar zijn zin heeft en leuke dingen doet.

Prestatiedruk gaat dus vaak gepaard met stress. Stress hoeft niet ongezond te zijn. Soms heb je stress nodig om goed te kunnen functioneren, bijvoorbeeld voor een examen, optreden of sollicitatiegesprek. Zodra de spannende gebeurtenis voorbij is, neemt de spanning weer af. Als stress te lang aanhoudt of te vaak voorkomt, is er sprake van ongezonde stress. 


Wat kun je doen?

 • Leer stress vroegtijdig te herkennen. Hoe eerder je deze signalen opvangt, hoe sneller je ernaar kunt handelen.
 • Stress kun je op verschillende manieren herkennen. Zo kan je het in je lichaam merken omdat je hoofdpijn krijgt of duizelig wordt. Maar ook piekeren, kortaf zijn of je snel geëmotioneerd voelen kunnen stresssignalen zijn. 
 • Maak iedere dag bewust tijd voor een ontspanningsactiviteit. Bedenk wat bij jou voor ontspanning zorgt. Voor de één is het een wandeling of een goed gesprek, voor een ander naar muziek luisteren.
 • Zorg voor een regelmatig ritme, waarin je inspanning afwisselt met ontspanning.
 • Doe ontspannings- en ademhalingsoefeningen. Je kunt natuurlijk ook een cursus yoga, mindfulness of meditatie proberen.
 • Las een piekerkwartiertje in; sta jezelf toe alleen in dat kwartier te piekeren over van alles en laat het daarna los.

  Liever een video kijken?

  Bekijk hier het filmpje van de MIND Young Studio in gesprek met een hulpverlener over prestatiedruk.

  Om onze video content te bekijken dien je de cookies te accepteren

  Bekijk hier de aflevering van Levensliedjes met Cindy en Pjotr.

  Om onze video content te bekijken dien je de cookies te accepteren

  Meer weten?